Zijn afval is mijn grondstof

by | apr 25, 2023 | Magazine #6 | 0 comments

Nauwau zorgt voor nieuw leven uit dood hout. De tentoonstelling ‘In Absence’ herbergt bijzondere dingen. Denk aan de houten objecten van Rayah Wauters.
Zij richtte in Sint-Truiden ‘Nauwau’ op, samen met haar man en boomverzorger Niels Arnauts. “Zijn afval is mijn grondstof ”, zo omschrijft Rayah het even mooi als treffend. Wat mag je op de PXL MAD School in Hasselt van haar bewonderen?

Rayah: “Voor een bepaald onderdeel van de expo werk ik samen met Karen Wuytens, één van de curators.
Zij sprak voor deze tentoonstelling met vijf vrouwen die, net zoals zij, hun man verloren zijn. Op basis van die interviews ontwierp ze herinneringsobjecten. Ik maakte samen met Karen iets specifiek rond het verhaal van één van die vrouwen.”

Ook hiervoor gebruikte je hout dat Niels leverde, dat is toch uniek.
Rayah
: “We zijn al samen sinds we 17 jaar zijn. Onze samenwerking is heel organisch gegroeid. Hij zat in de groensector en vond zijn specificatie in bomen terwijl ik afgestudeerd was als interieurarchitect, maar al snel voelde dat ik iets anders wilde doen. Ik wilde met mijn handen werken en zocht naar een grondstof. Dat werd uiteindelijk zijn afval. En zo is het dus begonnen, met een boom die hij moest vellen in Brussel. Toen ik hoorde dat men al het hout klein zou klieven, vroeg ik of er een stuk van te recupereren viel. Uiteindelijk is een klein stukje van die boom het startpunt geweest van onze samenwerking.”
Jullie werken erg lokaal. Gaat het dan om bomen die uit Haspengouw komen?
Niels: “In Nauwau vind je onze namen wel nog terug, maar intussen heb ik het te druk met de bomen. Onze firma ‘DeBeer & DeVos’ zit in Hasselt. We werken niet alleen in Limburg, maar ook in Vlaams-Brabant of Antwerpen en zijn vooral bezig met het verzorgen van bomen. In elk opzicht proberen we die zo lang mogelijk te behouden. En als ze moeten geveld worden, proberen we er nog iets nuttig mee te doen. Het is vanzelfsprekend geworden om het hout bij te houden. Ondertussen hebben we een grote voorraad.”
Rayah: “In het begin ging het vooral om hout verzamelen want het heeft tijd nodig. Je moet op dat hout kunnen wachten: tot je een object kan maken, duurt het toch gemiddeld drie tot vier jaar. Maar dat geduld heb ik. Daarop kunnen wachten, maakt het eens zo schoon.”

Met welke boomsoorten werkt Nauwau?
Niels: “Er bestaan zoveel meer waardevolle houtsoorten dan het alomgekende eik of beuk. Dat is net onze sterkte, denk ik. Ik kom met heel veel houtsoorten in aanraking die je nauwelijks kan aankopen in een traditionele houthandel. En in tegenstelling tot het aanbod aan te passen op de vraag, volgt Rayah eerder het aanbod. Zij werkt met wat er voorhanden is.”
Rayah: “Ik kreeg al de vraag voor een urne in een specifieke houtsoort. Dat was niet mogelijk omdat ik die niet had. Ik geef dat ook altijd mee: ik kan alleen maar werken met de houtsoorten die voorradig zijn in mijn stock. Voor mijn werk loop ik niet naar een houthandel, maar laat ik me leiden door wat Niels mij aanreikt. Daar zit de laatste tijd ook veel vrij werk tussen, het resultaat van ideeën die ik heb waarin de schoonheid van de boom en het hout primeert en functionaliteit een secundaire rol speelt.”

Een urne gemaakt uit een boom die in de tuin stond. Kwam die vraag ook al?
Rayah: “Ja, maar het hout moet droog genoeg zijn. Indien ik nat hout zou gebruiken, gaat de urne eerder ovaal worden naar verloop van tijd en is de kans op barsten veel groter. Ook moeten de houten planken waaruit ik de urne maak breed genoeg zijn, een stukje brandhout is dus niet voldoende. En dat weet je natuurlijk allemaal niet op voorhand, als je plots een urne nodig hebt.
Gebeurt het omgekeerde ook? Denk aan een uitstrooiing bij een boom.
Niels
: “Wij planten ook veel bomen dus dat hebben we al meegemaakt, een uitstrooiing bij een boom.”
Jullie filosofie is wel heel mooi. Nieuw leven geven aan dood hout.
Rayah
: “Dat was in het begin ook het idee: wat voor de ene niet veel meer waard is, kan dat wel zijn voor de andere. Ik denk dat de teller nu staat op een zestigtal bomen die we hebben kunnen recuperen. Niels en zijn collega’s weten ook welke specifieke stukken ik graag heb. En dan komen ze naar huis met een cadeautje.”
(lacht)
Niels: “Onze firma telt negen mannen. Iedereen staat te springen om met een mooi stuk hout voor Rayah naar huis te komen.”

Tekst Dominique Piedfort
Foto’s © Tasja Van Rymenant