Vive la vie.

by | mrt 8, 2024 | Magazine #9 | 0 comments

Goedele is een jonge weduwe met twee tienerzonen. Haar man verongelukte in oktober 2019. Twee jaar later schreef ze het boek “Wil je met me rouwen?”. Goedele deelt hoe we omgaan met de plotse dood van een jonge man, haar man. Ze getuigt over haar verdriet en rouw en doorprikt de mythe dat tijd alle wonden heelt. Vanuit haar ervaring registreert ze wat er in onze maatschappij speelt en deelt ze haar visie.

“Vive la vie”. Mijn moeder titelde zo één van haar beeldende kunstwerken gemaakt uit kwetsbare materialen zoals papier maché en zijdepapier. Een foto van het werk stond op de achterkant van haar bidprentje. Het kunstwerk zelf staat in mijn ouderlijk huis, in de bureau van mijn vader die sinds een tiental jaar ingericht is als de atelier van mijn moeder. Waar weliswaar al 5 jaar niet meer gewerkt noch gecreëerd wordt. Enkel bewaard. En herinnerd.

Mijn vriendinnen citeren de titel van het kunstwerk wel eens wanneer het past in onze gesprekken. Zowel bij verschrikkelijke gebeurtenissen over vrienden van vrienden die de dood in de ogen zien, als bij fijne momenten die we willen vasthouden. Willen vieren. Omdat we verdorie goed beseffen dat het nu is. Echt nu. En dat we moeite moeten doen om daar telkens iets moois van te maken.

Het zinnetje houdt me de laatste tijd erg bezig. Ik vier dit jaar mijn verjaardag uitbundiger dan anders. Niet omdat het een speciaal of rond getal is. 42. Alhoewel, statistisch gezien zit ik exact in de helft van mijn leven, maar u weet net als ik dat statistieken helemaal niets zeggen. Nee, ik vier omdat het kan. Omdat ik leef. Omdat wij leven. Omdat we elkaar graag zien.

Vive la vie. Wanneer ik de drie woorden google, blijkt dat het zinnetje niet zo uniek is. Het was een Vlaams televisieprogramma in 2020 – vier jaar nadat mijn moeder het werk maakte – waar elke aflevering twee gasten op een bijzondere plek in Vlaanderen werden verwelkomd. Het programma had als doel ‘warmte en gezelligheid te creëren na de coronapandemie’. Daarnaast is – mocht u het willen weten – Vive la
vie ook een online shop voor geschenken en decoratie, een restaurant in Groningen, een vakantievilla ‘met Scandinavisch interieur vlakbij de zee’, wijn en andere alcoholische dranken, … en ga zo maar door. Zaken die volop positivisme uitstralen en die ik verwacht had te vinden op het wereldwijde web.

Veel interessanter is de ontdekking dat mijn moeder zich misschien heeft laten inspireren door het laatste schilderij van Frida Kahlo, getiteld “Viva la Vida”. Het schilderij zit vol met levendige kleuren en toont watermeloenen in stillevens in verschillende gesneden vormen en tinten. Ondanks dat ze in 1954 een slechte gezondheid had, kon Frida Kahlo dit schilderij voltooien tot een kleurrijk tafereel met een vrucht die het leven symboliseert. Tijdens de Dia de los Muertos werden watermeloenen immers vaak gebruikt om connecties met de doden voor te stellen of om door de doden te laten consumeren. Het tafereel van Kahlo straalt leven uit en contrasteert met haar slechte gezondheid en de daaropvolgende dood.

Diezelfde dualiteit zit in het werk van mijn moeder. Ze wilde de titel, gecombineerd met de gebruikte fragiele materialen linken aan de kwetsbaarheid van het leven. Haar helaas ook al te goed gekend door het veel te vroeg overlijden van haar eigen moeder en door de angsten die ze als grootmoeder beleefde bij de grote gezondheidszorgen van mijn oudste zoon, haar eerste kleinkind. Diezelfde kwetsbaarheid deed haar leven ook te vroeg eindigen. Pancreaskanker werd aan het begin van de zomer van 2018 vastgesteld. Vier maanden later was ze dood.
k doe mijn best om te beseffen hoe kwetsbaar en dus vooral ook hoe kostbaar ons leven is. Ik schreef daar al eerder over en zoek naar manieren om het besef om te zetten in daden. Wanneer ik een tijdje geleden worstelde met het maken van keuzes zei mijn vader: “Goedele, jij hebt net als iedereen maar één kans om van het leven iets te maken.” Inderdaad, één kans, één leven. Grijp het. Vier het. Elke dag. Begin vandaag! En laat dat bij uitstek het beste voornemen van 2024 zijn.

Tekst: Goedele Sannen – Insragram @v.rouwig