Tipje van de sluier: Sigrid Quirijnen

by | mrt 8, 2024 | Magazine #9 | 0 comments

In deze rubriek stellen we iemand bijzonder kort aan je voor. We lichten als het ware een tipje van de sluier. We piepen even binnen in wie die persoon is. Vandaag is onze gast Sigrid Quirijnen, uitvaartondernemer en urne-ontwerpster.

URNE-ONTWERPEN: VANWAAR KWAM DAT IDEE?
Als jong meisje zat ik op de tekenacademie. Ik deed dat heel graag. Maar dan begin je te werken en ontbreekt de tijd. Dat creatieve verdween volledig naar de achtergrond.
Een paar jaar geleden heb ik mijn werkritme wat afgebouwd. Mijn geest kreeg meer ruimte en de goesting in dat creatieve kwam weer terug. Ik dacht al langer aan keramiek, maar een cursus op een academie was moeilijk in te plannen in mijn job. Ik ben lessen gaan volgen bij keramiste Katrien van Baarle die urnen bij ons verkocht. Daarna vond ik een gepensioneerde leraar in Brugge: in zijn serre in de tuin met koffie en koekjes: zalig!

WAAROM URNEN?

Ik kon mij moeilijk vinden in het ontwerp van vele urnen: ik miste warmte en schoonheid. Waarom moet iemand, die een voldragen leven heeft gehad, eindigen in iets wat op een blikken pot lijkt? Gelukkig is er nu een hele evolutie in de urnenontwerpen. Vroeger gebeurde het zelden dat een urne mee naar huis ging en moest je rekening houden met afmetingen van columbaria. Nu is dat veranderd. Het persoonlijke komt meer naar de voorgrond. Dat geeft veel meer creatieve mogelijkheden.

WAAR HAAL JE JE INSPIRATIE?

Ik haal wel wat inspiratie door wat ik zie op Instagram en ook in de natuur. Dat leidt tot het maken van verschillende modellen, wat ik heel fijn vind. Ik vind het boeiend om dingen uit te proberen.

WAT ZIJN JE VERDERE PLANNEN?

Keramiek blijft een hobby die ik heel graag doe. Pas op, ik ben geen kunstenaar. Ik ben gewoon graag bezig met keramiek. Het mooie aan keramiek is ook dat het tijd nodig heeft. Dat geeft het een extra dimensie. Het nadeel is wel dat je niet à la minute kan werken. Een urne op bestelling maken, kan wel, maar het vergt zijn tijd. Het is geen breiwerk waar je snel aan kan beginnen. Het is de bedoeling om meer te gaan kleien. Ook om het wat meer onder de aandacht te brengen. Misschien kunnen mijn ontwerpen hun weg vinden naar meerdere filialen? Dat zou wel leuk zijn: iemand van Sereni die zelf urnes op de markt brengt, mooi en kleinschalig.

WAT ZOU JE OOIT EENS WILLEN DOEN, MAAR DURF OF KAN JE NOG NIET?

Een droom die ik koester is om in Zuid-Afrika te starten met een keramiekwinkeltje. Voor mij voelt Afrika als thuiskomen, terug naar de basis van ons bestaan.

GEWELDIG DAT JE AFRIKA ALS THUISKOMEN ERVAART! KUN JE WAT MEER VERTELLEN OVER JE CONNECTIE MET HET CONTINENT?

Zeker! Ik heb mijn hart verloren in Afrika. We gaan elk jaar tijdens het groot verlof voor zo’n drie weken naar daar. Wat begon als voorzichtige safari’s, groeide al snel uit tot avontuurlijke reizen met de jeep door de ongerepte natuur van Afrika. Tijdens deze reizen verbreken we alle banden met de rest van de wereld – geen telefoons, geen computers. Enkel wij, de jeep en de overweldigende natuur. En laten we eerlijk zijn, een goede gin-tonic mag daarbij niet ontbreken (lacht). Het is voor ons een manier om terug te gaan naar de basis, naar de essentie van het leven. Prachtig!

IS ER EEN WIJZE LES DIE JE VAN JE OUDERS HEBT MEEGEKREGEN?

Mijn ouders leerden me dat hard werken essentieel is voor het bereiken van je doelen. En als je iets doet, moet je het goed doen.

HEEL WAARDEVOL ADVIES. WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP IN JE LEVEN?

Er zijn verschillende dingen waar ik trots op ben: mijn relatie, de zaak die ik samen met mijn broer Bruno heb voortgezet… eigenlijk gewoon mijn leven. Ik heb altijd mijn uiterste best gedaan om eerlijk en oprecht in het leven te staan, de juiste beslissingen te nemen op het juiste moment. Ik heb mijn kop uitgestoken als iets niet eerlijk was. Maar bovenal ben ik dankbaar. Ook voel ik dankbaarheid voor mijn job, voor al die mooie en soms droevige momenten waarvan ik dikwijls deel mocht zijn. Dankbaar voor de prachtige reacties van families na een intens mooi afscheid. Een mooiere job bestaat volgens mij niet.uit tot avontuurlijke reizen met de jeep door de ongerepte natuur van Afrika. Tijdens deze reizen verbreken we alle banden met de rest van de wereld – geen telefoons, geen computers. Enkel wij, de jeep en de overweldigende natuur. En laten we eerlijk zijn, een goede gin-tonic mag daarbij niet ontbreken (lacht). Het
is voor ons een manier om terug te gaan naar de basis, naar de essentie van het leven. Prachtig!

IS ER EEN WIJZE LES DIE JE VAN JE OUDERS HEBT MEEGEKREGEN?

Mijn ouders leerden me dat hard werken essentieel is voor het bereiken van je doelen. En als je iets doet, moet je het goed doen.

HEEL WAARDEVOL ADVIES. WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP IN JE LEVEN?

Er zijn verschillende dingen waar ik trots op ben: mijn relatie, de zaak die ik samen met mijn broer Bruno heb voortgezet… eigenlijk gewoon mijn leven. Ik heb altijd mijn uiterste best gedaan om eerlijk en oprecht in het leven te staan, de juiste beslissingen te nemen op het juiste moment. Ik heb mijn kop uitgestoken als iets niet eerlijk was. Maar bovenal ben ik dankbaar. Ook voel ik dankbaarheid voor mijn job, voor al die mooie en soms droevige momenten waarvan ik dikwijls deel mocht zijn. Dankbaar voor de prachtige reacties van families na een intens mooi afscheid. Een mooiere job bestaat volgens mij niet.

Tekst: Dominique Piedfort & Let Dillen
Foto’s: © Sigrid Quirijnen, Filip Naudts