Podcasttip

by | mrt 13, 2024 | Magazine #9 | 0 comments

NA DE ROUWSTOET

Opdat jongeren in rouw zich niet alleen hoeven te voelen

Op 1 november 2023 werd de podcast Na de Rouwstoet de wereld ingestuurd. Een podcast van 4 afleveringen waarin Nona Van Braeckel, StuBru medewerker, haar levenservaring en die van lotgenoten over rouwen deelt. Ze maakte de podcast om lotgenoten te laten weten dat ze niet alleen zijn en om mensen die het zelf niet hebben meegemaakt te helpen het bespreekbaar te maken. 

Nona, 23 jaar nu, verloor haar papa toen ze zelf 16 jaar oud was. Ze was toen al een tijdje bezig met haar eigen YouTubekanaal, maar het duurde tot twee jaar na het overlijden dat ze kon vertellen wat er aan de hand was. Ze toonde in een video haar rauwe gemis en gevoel alleen te zijn. Nona geeft deze kwetsbare posts ook een plaats in haar podcast, nu zoveel jaar later. Het zijn telkens fragmenten van groot verdriet, emotie en verwarring, die de luisteraar inkijk geven in hoe gemis snijdt. De podcast laat ook die rauwigheid horen, strijkt niet glad, maar wil herkenbaarheid brengen voor die zoektocht bij jonge mensen die (een van hun) ouders moeten missen op jonge leeftijd. En dat is sterk, authentiek en beklijft.

Nona praat in vier afleveringen met andere jongeren die iemand moeten missen. De afleveringen zijn chronologisch opgebouwd: van het verlies zelf, over de rouwstoet, naar na de rouwstoet om uiteindelijk te belanden in een nieuw normaal. In de gesprekken komen grote thema’s aan bod, zoals afscheid: Hoe doe je dat? Wat zeg je? Wat als je dat niet hebt kunnen nemen? Het geregel rond de uitvaart wordt besproken en hoe je rouwproces dan op pauze staat tot aan de pittige realisatie dat de overledene er voor altijd niet meer is. De bitterzoete emoties eigen aan herinneringen worden getoond, evenals het zoeken naar een nieuwe vorm van connectie met de overledene en de hoop van het terug genieten van het leven. In de gesprekken ontmoet Nona lotgenoten van verschillende leeftijden, van verschillende culturele achtergronden, met verschillende soorten verliezen (een overlijden door kanker, ziekte, zelfdoding…). Er wordt verteld, geluisterd, getroost, en ook geschrokken dat men plots terug in het verdriet kan zitten. En steeds is er een rust omdat je als luisteraar voelt dat er een grote (h)erkenning is tussen de gasten, een wijsheid, en hoop. 

Elke podcastaflevering duurt een kleine 30 minuutjes. Door de afwisseling van gesprek, fragmenten, muziek zijn ze allen perfect gebalanceerd. De muziek neemt daarbij een belangrijke plaats in, omdat die dat ook deed en doet in het rouwproces van Nona. Het is de muziek van Joost Klein, en meer bepaald de tonen van Florida 2009. Joost Klein verloor zelf zijn beide ouders, waardoor zijn muziek een extra dimensie geeft aan het verhaal van de jongeren.

Na de rouwstoet is een beklijvende en vooral eerlijke podcast, waarin Nona en haar lotgenoten een gedurfde inkijk geven in wat verlies met je kan doen. Niet alle vragen worden beantwoord, gelukkig maar. Emoties worden geschuwd noch gerationaliseerd, gelukkig maar. Tips of adviezen worden achterwege gelaten – want het is zo uniek – uitgezonderd van enkele, die we allen in ons hart kunnen dragen. Een podcast met een silver lining

Tips uit Na de rouwstoet

Tip 1: als je een jongere bent die iemand moet missen: je bent niet alleen. Ga op zoek naar lotgenoten. Laat je emoties toe: praat erover, schrijf erover, of doe er iets mee dat bij je past.

Tip 2: als je iemand in de omgeving van een rouwende jongere bent: reik je hand uit. Toon interesse. Vraag hoe je er voor hem/haar kan zijn. Laat zien dat hij/zij niet alleen is.

Tip 3: als je iemand bent waarvan de ouders of andere belangrijke personen nog in leven zijn: zeg hen dat je hen graag ziet. Niet vergeten!

Na de rouwstoet | Productie van Studio Brussel
Te beluisteren via de reguliere podcastplatforms, op VRTMax en via de podcastapp van DS

Tekst: Let Dillen