Ontroering vinden we terug op vele plekken in ons leven. Het is verbondenheid ervaren met je binnenste, de schoonheid van het leven, de ander, … Het zijn momenten waarop je vanbinnen wordt geraakt, je ziel wordt beroerd.

Er is zoveel dat mijn ziel beroert en ontroert. Ik word warm vanbinnen door muziek, vogels, een vriendelijk gebaar, een knuffel, een blik die verbindt, gedichten, het verkeer dat opzij gaat voor een ambulance, schilderijen, dans, foto’s, momenten van samen-zijn, cadeaus die er ‘boenk’ op zijn, vers geplukte bloemen, … Als mens voelen we  ontroering door warme ervaringen, momenten van verbinding, kunst, maar ook door voorwerpen met emotionele en nostalgische waarde. Ik ben iemand die emotionele spullen koestert.

Emotionele spullen zijn spullen die je herinneren aan een persoon of periode in je leven. Het zijn ook dierbare spullen die je zelf hebt gemaakt of hebt gekocht. Ze dragen herinneringen, verhalen in zich en verbinden je met jezelf, een ander, een periode, … Ze weerspiegelen een deel van je bestaan.

Zo ben ik ontroerd als ik naar de kast kijk die ik van mijn oma heb geërfd. Ik ben ontroerd door het kussen dat mijn mama voor mij heeft gemaakt van een oude t-shirt. Ik ben ontroerd door de pennenzak  die ik kreeg van mijn zus waarop wij gedrukt staan. Ik ben ontroerd door het boek dat ik kreeg van mijn vriend met gedichten en wensen van geliefden. Ik ben ontroerd door het schilderij dat ik zelf heb gekocht. Ik ben ontroerd door het passend tapijt dat mijn papa mij cadeau deed. Ik ben ontroerd door de tekening van mijn metekindje. Ik ben ontroerd door een schelp die ik vond. Ik ben ontroerd… doordat het me vanbinnen raakt.

“Ont-roerd worden,
daar waar liefde en verbondenheid bewegen.”

In mijn praktijk, waar ik werk als psychotherapeut en coach, word ik door veel verhalen geraakt. In het bijzonder door cliënten die nog weinig ontroerd worden en weinig kunnen voelen. Maar tegelijk op zoek zijn naar verbinding en hechting. Samen zoeken we naar manieren van herstel en troost. Zodat mooie en dankbare momenten terug zichtbaar worden en onzichtbaar verdriet een plaats kan krijgen. Ik ben dankbaar dat ik van dichtbij mensen kan ondersteunen bij het koesteren, het geraakt worden, keuzes maken, evenwicht zoeken, zichzelf proberen vinden…

Kortom: bij het groeien & het leven.

Marlies Boutens, psychotherapeut en (opruim)coach bij De Groeiplek en Koester je verhaal.