Ons verhaal hangt samen met schoonheid

by | jan 31, 2023 | Magazine #5 | 0 comments

Achter het Antwerpse label M AAH schuilen Murielle De Ceunynck en Marie van Tieghem. Twee collega’s / vrienden met een gedeelde passie voor reizen, cultuur, architectuur en perfectionisme en gedreven door een liefde voor vakmanschap en het ontdekken van nieuwe artiesten. In MAA H gaan het pure en het schone hand in hand. Geïnspireerd door de nederige schoonheid van eenvoud creëren ze tijdloze objecten die omarmen wat traag, puur en tijdloos is. Telkens met respect voor eerlijke productie en vakmanschap, met materialen die dichtbij de natuur blijven. Deze filosofie uit zich ook in de collectie urnen van M AAH.

“Marie en ik komen uit de industrie van de keramiek, de grotere bedrijven dus. We hebben een enorme passie voor keramiek en ondanks onze ervaring in een heel ander domein dachten we: ‘Waarom zouden we voor de uitvaartsector niets extra’s kunnen betekenen?’. Eind 2019 zijn we samen op zoek gegaan naar kleinere keramisten in Europa. Mensen die bij wijze van spreken onder de kerktoren blijven, maar wel heel mooie dingen maken”, vertelt Murielle. “We voelden dat er veel vraag was naar unieke stukken, een beetje weg van massaconsumptie.”

“Begin maart 2020, net voor COVID uitbrak, openden we een winkeltje in het centrum van Antwerpen. Ook omdat we zelf bij een verlies niet altijd exact vonden wat we hoopten te vinden. De winkel is uiteindelijk twee jaar open geweest en het is toen dat een uitvaartondernemer op een dag binnen wandelde. Zij werd heel hard aangetrokken door de mooie kleuren en de pure materialen. De rust die er heerste, de erg aardse tinten. Dat was voor ons de bevestiging dat we op het juiste spoor zaten.”

Schoonheid troost
Een collectie urnen werd geboren. Een collectie om de prachtige vergankelijkheid van het leven te eren. Simpel en tijdloos in design zijn de urnen van MAA H: de puurste uiting van het herinneren van een dierbare die overleden is. Troost via schoonheid en eenvoud is de drijvende gedachte. Marie duidt het wat meer. “Die urnen waren voor ons een nieuw gegeven. Daarom hebben we eerst een diepgaand onderzoek gedaan. Waaraan moesten die urnen voldoen?” Murielle pikt in. “We wilden wel wegstappen van de massa. Ook voor de productie van die handgemaakte urnen gingen we op zoek naar kleine ateliers in Europa met een bepaalde sterkte. Dat hebben we gekoppeld aan ons verhaal zodat M AAH en de artiesten hierin samenkwamen. Ons verhaal hangt samen met de schoonheid van het interieur. Waarom kan een mooi interieurobject geen mooie urne zijn en andersom? We willen de uitvaartsector graag bij M AAH blijven betrekken, want schoonheid troost.”

Made in Griekenland
Interessant is dat de urnen deels komen van Griekse pottenbakkers. “Klopt, dat is een heel fijne samenwerking. Hoe rouwen zij, wat brengt hun troost? Ook dat willen we weten. Zo hebben we in Griekenland ontdekt dat cremeren door de orthodoxe kerk totaal nog niet aan-vaard is. Door onze ontmoeting en vraag ging er voor de lokale keramisten een nieuwe wereld open, wat het hele verhaal echt boeiend en horizonverruimend maakt.”

MAA H
Tekst Dominique Piedfort
Foto © Teja De Prins