Olimillimeter en Megamond serveren rituelen voor kinderen.

by | apr 25, 2023 | Magazine #6 | 0 comments

‘Olimillimeter & Megamond’, dat is de titel van een voorleesboek van Barbara Raes en Kristof Devos. Rituelen die doen groeien, staan centraal. Wie of wat zijn Olimillimeter en Megamond? Hoe vertellen ze de jonge lezers wat over rituelen? Barbara en Kristof leggen het even uit.

Barbara Raes: “De vraag kwam van uitgeverij Lannoo, om een boek voor kinderen te maken over rituelen. Dat is mijn thema. Ik maakte hierover de voorstelling ‘zon dag kind’ (Barbara Raes heeft met ‘Beyond the Spoken’ ook een werkplaats voor niet-erkend verlies). Ik kwam uit bij een combinatie van fantasie en recepten voor rituelen. Bij die fantasie horen de personages. Olimillimeter is maar één millimeter bij één millimeter
bij één millimeter. Eigenlijk is die te klein voor het boek. Toen ik aan het schrijven was, dacht ik al aan de illustrator. (lacht)
Kristof Devos: “Vanuit een soort leedvermaak…”
Barbara Raes: “Megamond is het andere personage. Die is te groot voor het boek. Hij is blijven groeien van verdriet toen zijn papa is gestorven. Hij heeft daardoor een veel te grote mond gekregen. Aan de binnenkant is hij te stoer en te luid geworden. Megamond en Olimillimeter groeien doorheen de verhalen naar elkaar toe. Ze groeien door afscheid te nemen.
Megamond wordt kleiner bij elk afscheid. Omdat hij zich kwetsbaarder kan opstellen en in verbinding probeert te gaan. Zo wordt hij zachter.
Olimillimeter groeit bij elk afscheid door los te laten. Hier gaat het meer om kleinere verliezen die voor kinderen heel groot kunnen aanvoelen. Denk aan het verlies van een vriendschap na de zomervakantie. Of aan een tandje verliezen. Rituelen kunnen helen.

“Megamond wordt kleiner bij elk afscheid. Omdat hij zich kwetsbaarder kan opstellen en in verbinding probeert te gaan. Zo wordt hij zachter.”

Voor kinderen zijn dat misschien meer trucjes, een houvast, een veilig kader voor hun grotere emoties. Ik zie het zelf als kleine openingen, zonder dat ik het zwaar wil maken. Ik denk dat het interessant kan zijn om in het verlengde hiervan een educatief pakket te maken, om te kunnen aanreiken aan scholen, los van een bepaalde levensbeschouwing of onderwijsvorm.”

“Ze groeien door afscheid te nemen.”

Kristof Devos: “Ik heb een tijd geleden Barbara gehoord in het radioprogramma ‘Touché’. Ik was daar erg van onder de indruk. Ik wilde graag samen met haar een boek maken. Ik vind dit wel een mooie start. ”
Barbara Raes: “Ik raakte erg onder de indruk van Kristofs boek ‘De Wind en Wij’, over opgroeien en loslaten. Dat is de taal die ik wilde. Ik voelde ook dat Kristof die rituele laag helemaal zou begrijpen.
Zelf kan ik niet tekenen. Dat talent heb ik niet van mijn vader geërfd. Het is echt een kunst. Mijn kinderen kenden die personages en de verhalen al. Olimillimeter en Megamond zijn een deel van ons leven. Ik was erg benieuwd met wat Kristof daarmee zou doen. Hoe hij dat zou voorstellen. En voilà, ze zijn helemaal mee.” Kristof Devos: “De vorm van het boek, dat is misschien nog interessant om te vermelden. Je kan het aan twee kanten beginnen lezen. Je hebt de kant van Olimillimeter en de kant van Megamond. Je mag zelf kiezen. In het midden van het boek komen ze elkaar dan tegen. Je kan ook van de ene naar de andere kant. Dat geeft een andere, maar een mooie vorm van lezen.”

Olimillimeter & Megamond Sprankelend voorleesboek over opgroeien en vriendschap Barbara Raes & Kristof Devos
Een gelaagd boek vol verhalen over vriendschap, afscheid ne-men en groter worden. Het boek telt 64 pagina’s en is geschikt voor 6+.
16,99 €
Lannoo

 

 

 

Tekst Dominique Piedfort
Illustratie © Kristof Devos