Maak je eigen verhaal met SmallStories van Karen Maenhout

by | dec 9, 2022 | Magazine #3 | 0 comments

Hoe kan je met echtheid iets gevoelig overbrengen?

Kleine verhalen met grote betekenis. Zo omschrijft Karen Maenhout haar SmallStories. Deze unieke creaties drijven weg van een wenskaart of een kleine graphic novel, toch komen ze wat in de buurt. Karen is zelf het beste geplaatst om wat zij maakt te omschrijven. Daarom brachten we een bezoek aan haar atelier in Antwerpen-Noord.

“De essentie van mijn werk is eenvoud”, vertelt Karen. Intussen laat ze enkele ontwerpen zien. “Wie dit ontvangt, moet van bij het begin stilte ervaren. Je merkt dat je voor dat uitpakken tijd moet nemen, dat je dat voorzichtig moet doen. Een verpakking snel kapot scheuren, heeft ook zijn charme. Hier wordt daar niet om gevraagd. De stilte zorgt voor een meerwaarde.

In het geschenk zelf probeer ik met enkele woorden en drie tekeningen iets uit te drukken. Ik kies bewust voor weinig woorden, omdat de mensen daar meer bij kunnen voelen. Geen proza of volzinnen die de stijl bepalen. Het karig aantal woorden verwijst ook naar de schenker die misschien weinig woorden heeft, maar wel heel erg meeleeft. Elke editie eindigt met een pop-up, om de boodschap nog meer naar boven te laten komen.

Soms heb je te weinig woorden om uit te drukken hoe je je voelt, en heb je nood aan een andere vorm van expressie. Ik heb dat vaak bij een uitvaart. Je wil de overledene nog iets zeggen. Maar wat en hoe je dat? Even iets opschrijven wat in jouw hart zit, is dan misschien de oplossing. Een boodschap in een envelopje bij een pop-up. Voor jullie alleen om de inhoud ervan te kennen.

Hier zie je een figuur die lijkt op een aardappelzakje. Dat kan verwijzen naar het leven dat soms zwaar is. Maar de speelsheid en de schoonheid in de tekening kunnen ook hoop geven. Iets wat de vorm van een ajuin heeft, kan duiden op verschillende lagen. Deze symboliek zit in elke illustratie die ik ontwerp. Het is aan de mensen zelf om er hun eigen betekenis aan te geven. Zij maken de SmallStories groot.”

Magisch en puur

Voor een goed begrip, ‘SmallStories’ draait niet alleen om rouw. Je kan dit geschenk aanbieden voor veel meer dan één gevoel. “Klopt, het gaat om iets vanuit je binnenste, met echtheid, op een gevoelige manier overbrengen. Zo kan je iemand herdenken, gelukwensen of zelfs ‘sorry’ zeggen. Het heeft vele mogelijkheden. Ik wil vooral herkenning meegeven. Tonen dat het leven voor iedereen een strijd is, maar dat je het op een hoopvolle manier kan bekijken. Na het verdriet, kan er ook iets magisch en puur overblijven.”

Al zijn de thema’s niet altijd zwaar. ‘SmallStories’ gaan tegenwoordig uit naar een bruidspaar, kersverse ouders of naar een petekind. We zien nog een tekening van een kind dat als autopiloot de lucht lijkt in te vliegen. Zo’n prent zou perfect in een kinderboek kunnen passen. Maar daaraan is er geen gebrek. Bovendien zijn dit niet zomaar tekeningen. Het is precisie- en handwerk, ambacht. De montage van elk klein pop-up onderdeel gebeurt zorgzaam met lijm op het puntje van een naald. De bamboe wordt afgeschuurd. Alles wordt zodanig verpakt om de juiste sfeerzetting te krijgen. Hoe kwam Karen Maenhout uit bij iets dat zo uniek is? “Dat creatieve heb ik altijd al in mijn jobs gestoken. Maar nu, met SmallStories, volg ik echt mijn hart. Tot in de details.”

Info: smallstories.be