Er zit heel veel gevoeligheid in het afgeven van zo’n cadeau

by | jan 31, 2023 | Magazine #5 | 0 comments

Een grijs kaartje met daarop ‘innige deelneming’. Hoe goed bedoeld ook, het kan en mag anders. Waarom geen mooie koesterdoos waarbij schoonheid en imperfectie samengaan? Een beetje zoals het leven zelf. Het bracht Valérie Maes en Annemie Verspagen, twee creatieve zielen, tot Wabimento. Valérie is afscheids-styliste en experte in print en papier. Annemie is fotografe en eveneens afscheidsstyliste. Vanuit een persoonlijk geraakt worden door de dood willen ze afscheid mee verzachten in schoonheid.

“Het leven is breekbaar. Afscheid moeten nemen, verdriet en gemis, het doet enorm veel pijn”, vertelt Valérie. “Wij willen dat leed wat verzachten door troostende aandenkens te maken. Maar we doen dat op een heel andere manier dan wat er op de markt was of is. Hoe zijn we daartoe gekomen? Twaalf jaar geleden verloor ik mijn broer na een zelfdoding. Daar is een enorm taboe rond. Toen heb ik ervaren hoe mensen met je omgaan na zo’n overlijden. Ook jaren later wordt er liever niets gezegd. Wanneer ik zelf troost zocht, kwam ik bij vele clichés uit. Ik vond het frappant hoe weinig mooie dingen ik vond die wel bij onze tijdsgeest passen.” Wabimento kreeg dan vorm bij het overlijden van de vader van een gemeenschappelijke vriendin. Annemie en Valérie duiden dat samen. “Toen hebben we met onze vriendinnen een koesterhoekje samengesteld. We wilden iets maken dat mooi en tastbaar was. Daar putte ze toen en nu nog steeds veel kracht uit. Wat later zijn we een eerste collectie beginnen samenstellen.”

Verscheidene innovatieve en uitgepuurde collecties ontstonden ondertussen. “Een koesterdoos werd het alternatief voor de traditionele bloemenkrans, het was het begin van nog meer. We willen een nieuwe traditie creëren. We geven allemaal geld uit om het leven te vieren. Maar een gepast cadeautje geven op een fragiel moment in iemands leven, dat is nog wat een taboe. Dat willen we graag doorbreken.”

Japanse stijl
In de naam Wabimento schuilt wabi-sabi, een Japanse stijl die esthetiek zoekt in het imperfecte. Dat wordt hier gekoppeld aan memento, herinnering. Door beiden te vervlechten eren Valérie en Annemie de kracht van vergankelijkheid, het belang van herinneringen, de schoonheid van de natuur en de rust van eenvoud. “Ik ben gevoelig voor objecten met een verhaal, voor iets wat niet perfect is, voor de schoonheid van die imperfectie”, meldt Valérie. “We waren op zoek naar iets wat eenvoud uitstraalt en tegelijk zacht en warm is of sober en sereen. Het moet niet alleen passen in het interieur. Er zit heel veel gevoeligheid in het afgeven van zo’n cadeau. Het moest ook een verbindend en duurzaam karakter hebben.” Want, zo lezen we op hun website, harmonie en respect maken verdriet draaglijk. En dat vind je terug in hun esthetisch rouwdrukwerk, hun troostende aandenkens en hun respectvolle afscheidsstyling.

De webshop van Wabimento nam een start in februari van 2022. Het prille begin was al goed voor een fijne respons. “Op de VTU uitvaartbeurs in Nederland wonnen we de innovatieprijs. Dat heeft ons een boost gegeven. Er kwamen goede contacten met de uitvaartsector. En de mensen die de webshop bezoeken, begrijpen onze meerwaarde. Veel meer willen doen dan de bestaande tradities, daar draait het voor ons allemaal om.”

Wabimento
Tekst Dominique Piedfort
Foto © Karen Van Winkel