“Anderen terug zien openbloeien, daar doe ik het voor.”

by | sep 18, 2023 | Magazine #7 | 0 comments

Kathy Standaert over Ochtenddauw

Op blote voeten wandelen door het ochtenddauw. Doe het en je voelt je wat herboren. Toch? De naam van de praktijk van Kathy Standaert is daarom niet zomaar gekozen. Met ‘Ochtenddauw’ verricht ze in het kleine Oost-Vlaamse dorp Vosselare uniek werk. Daarover vertelt Kathy met veel kennis van zaken.

Je startte met Ochtenddauw vanuit een persoonlijke rouwervaring. Kan je daar wat over vertellen?

Kathy: Op mijn 13e is mijn vader overleden na een jarenlange strijd tegen leukemie. Mijn vader was mijn beste vriend en ik keek geweldig naar hem op. Er was in die tijd nog geen sprake van rouwbegeleiding, zeker niet voor kinderen. Hierdoor ben ik onbewust op automatische piloot verdergegaan.
Ik studeerde, deed hard mijn best om mijn mama niet teleur te stellen en nam mee verantwoordelijkheid op in het gezin, waardoor ik onbewust de rol van mijn vader overnam. Dat heeft zich heel erg getoond op latere leeftijd. Ik was de steun en toeverlaat van mijn moeder en omgekeerd was zij dat ook voor mij. Mijn mama werd ziek in 2016. Ze kreeg ook kanker en overleed in 2019, wat een enorm gat heeft geslagen in mijn wereld.
Het voelde alsof mijn leven in duigen viel. Ik greep die periode aan om aan de slag te gaan met mijn eigen rouwproces. Ik voelde dat ik hier iets moest mee doen, dat ik hier anderen wou in helpen. De impact van goede begeleiding na een overlijden is zo groot, het kan je echt op een andere manier naar de dood laten kijken en kan betekenis geven aan een overlijden. Die betekenis heb ik gevonden in het zelf begeleiden van mensen in rouw en verlies. En daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

Heb je een specifieke aanpak?

Kathy: Omdat ik zelf ervaring heb met rouwen, kan ik het verdriet van de rouwende vaak sneller begrijpen. Van daaruit kan ik vaststellen waar in het rouwproces iemand vastzit en kan ik daar samen met de klant op werken. Mijn aanpak is gericht op het energetisch losmaken van wat vastzit.
Iemand kan na een afspraak naar buiten gaan en denken dat het louter een oefening of gesprek was. Maar voelt dan in de dagen erna dat er toch iets verandert. Stilaan keert er wat meer vreugde terug in hun leven en wordt hun perspectief breder. Ze durven aan de buitenwereld terug tonen dat ze gelukkig mogen zijn of keren terug naar plaatsen die ze vermeden omdat het hen te veel deed denken aan de overledene.

Je volgde in de VS de opleiding Human Design. Dat klinkt interessant.

Kathy: Human Design is een synthese van elementen uit de grootste esoterische systemen en de moderne wetenschap. Op basis van een aantal data kan ik vaststellen welke unieke kenmerken de klant heeft. Human Design kan je gebruiken om jezelf beter te leren kennen en van daaruit bewuster te leven volgens wie je echt bent.
Ik ga regelmatig met Human Design aan de slag om te zien wie voor me zit en hoe die persoon zich uitdrukt. Ik laat hen loskomen van beïnvloeding van buitenaf, geef de mogelijkheid om het rouwproces te beleven volgens hoe ze zich werkelijk voelen. Waardoor de klant bevrijd naar buiten wandelt.

Je kondigt aan dat je naar Amsterdam trekt voor een bijkomende opleiding: ‘Systeemdynamieken in Families’.

Kathy:  De opleiding gaat over hoe jij functioneert binnen een systeem. Bert Hellinger heeft een methode ontwikkeld die bekend is geworden onder de naam familieopstellingen. Hij heeft daarbij onderzoek gedaan naar steeds terugkerende mechanismen in families. In elk systeem zijn onderliggende patronen werkzaam die ervoor zorgen dat jij je op een bepaalde manier gedraagt.
Om die patronen aan de oppervlakte te krijgen en zo een inzicht te verwerven in jouw rol binnen een systeem, worden opstellingen gedaan. Het patroon komt dan in je waarnemingsveld. Je wordt je daarvan bewust en kan dan kiezen hoe je daar verder mee om wil gaan.
Om een voorbeeld te geven. Na het overlijden van mijn vader heb ik onbewust zijn plaats in het gezin overgenomen, naast mijn moeder. Daardoor stond ik niet op mijn plaats als oudste kind in het gezin. Als gevolg daarvan werd ik snel volwassen, had ik niet de ruimte om een onbezorgd speels kind te zijn en nam ik zorgen op mij waar ik in feite nog te jong voor was. Bij het overlijden van mijn moeder voelde ik me plots compleet verloren, alsof ik mijn weg niet meer kon vinden. De plek waar ik op stond, was overbodig geworden. Zo ontdekte ik dat ik niet telkens in die zorgende rol hoef te zitten, maar dat ik ook gewoon mezelf mag zijn.

Is rouwbegeleiding voor te veel mensen nog steeds een taboe?

Kathy: Absoluut. Ik merk bij mezelf dat ik zelf nog wat terughoudend ben als ik vertel dat ik mensen begeleid in een rouwproces. Vaak krijg ik dan de opmerking dat dit toch niet nodig is. Dat verdriet toch gewoon vanzelf overgaat. Daarnaast hoor ik vaak dat mensen denken dat het te zwaar is, omdat ik zelf een rouwproces heb meegemaakt. Maar zo ervaar ik dat niet. Voor mij werkt het helend om te zien hoe ik anderen terug zie openbloeien na een intens lastige periode. Dat doet als rouwbegeleider zo’n deugd, daar doe je het voor.

Je hebt ook een Troostbox ontwikkeld.
Kathy: Ja, samen met Caroline van Puur by Caro. Het is een box met maaltijden, een exemplaar van het magazine ONTroerd en een kaartje van mezelf. De box kan je voor jezelf kopen als je in een rouwproces zit en even de moed niet hebt om te koken. Je kan die ook schenken aan iemand die net een dierbare is verloren. De box kan geleverd worden aan huis, maar je kan die ook afhalen bij Puur by Caro in Deinze. Zo kan je de box persoonlijk afgeven en krijg je de kans om zelfs stilzwijgend je steun te betuigen. Het werkt enorm drempelverlagend en grijpt eigenlijk terug naar de vroegere traditie, het geven van een maaltijd om te tonen dat je het verdriet en verlies erkent.

Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven, mogen we de keuze voor de naam Ochtenddauw daarmee samenvatten?

Kathy: Zeker en vast! Voor mij staat de ochtenddauw gelijk aan ontwaken, een nieuwe dag die aanbreekt. De dag maakt zich op om terug het beste van zichzelf te geven. Voor mij betekent het de mogelijkheid om het elke dag opnieuw anders te doen, om elke dag met een schone lei te beginnen en achterwege te laten wat gisteren is gebeurd.
Ik wil anderen helpen die zware rugzak die ze met zich mee dragen terug lichter te maken, zodat ze weer kunnen genieten van het leven.

www.ochtenddauw.be

Tekst Dominique Piedfort
Foto’s © Ellen Popshots

Hieronder kan je alvast het receptje terugvinden voor de rijstpap:

Ingrediënten:

  • 1000 ml amandelmelk
  • 50 gr suiker
  • 220 gr dessertrijst
  • Snuifje zout
  • Kaneelstokjes
  • 1 à 2 theelepels vanille extract

Bereiding:

Doe 1000 ml amandelmelk, 50 gr suiker en een snuifje zout in een steelpan en verhit zachtjes op 100 graden gedurende 8 minuten.
Voeg dan 220 gr dessertrijst toe en kook 30 minuten op een heel zacht vuurtje, maar zorg ervoor dat het net niet kookt. Roer af en toe door.
Voeg een paar kaneelstokken toe en 1 à 2 theelepels vanille extract.
Giet over in een serveerschaal en laat afkoelen.
Smakelijk!